Рано е да се каже дали Демократична България ще подкрепи проектокабинета

...
Рано е да се каже дали Демократична България ще подкрепи проектокабинета
Коментари Харесай

Панев: Рано е да се каже дали ДБ ще подкрепи кабинета на ИТН

Рано е да се каже дали " Демократична България " ще подкрепи проектокабинета на " ИТН ". Това обясни пред медиите зам.-председателят на ПГ на " Демократична България " Владислав Панев след срещата с кандидат-премиера Пламен Николов и представители на " ИТН " в Народното събрание.

Панев посочи, че отсъствието на съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов от срещата с кандидат-премиера не значи протест на договарянията. 

По думите му, финалният вид на кабинета ще бъде решен от Народното събрание най-вероятно в петък. Подкрепата на " Демократична България " обаче, съгласно него, ще бъде или на база на имената на министрите, или на общите цели. " Ние може да дискутираме с тях и едното, и другото, досега на гласуването му в пленарна зала ", сподели Панев.  

" Не мисля, че сме отравяли някакви томахавки, с цел да ги заравяме. Ние сме с цялото желание да се отнесем съществено към този въпрос, и в случай че имаме задоволително причини, ще подкрепим държавното управление. Не мисля, че възможностите за това са повече от 50%. Все още има тематики за доизчистване от обсъжданите на срещите на работните групи ", изясни Владислав Панев.

Относно имената, които са били обсъждани за министри в проектокабинета на Има Такъв Народ, Владислав Панев сподели: " Доколкото виждам медиите - имената на министрите са изтекли ". Той удостовери, че Петър Илиев е препоръчан за министър, само че по думите му, е възможно съставът на Министерския съвет да претърпи промени. 

" Не сме говорили за съглашение, приказваме за държавно управление на малцинството. Поискахме от " ИТН " да показват управническа стратегия, с която това държавно управление счита да ръководи през идващия мандат. Потвърдиха, че има такава направена управническа стратегия, в която към този момент са изнесени единствено главните цели, само че потвърдиха, че ще получим подробната версия. Освен лицата е значимо в подробност каква управническа стратегия плануват ", сподели зам.-председателят на ПГ на " Демократична България " Цецка Бачкова след срещата.

Първите диалози, които Има Такъв Народ организира през днешния ден, с цел да показа проектокабинета си, бяха с " Изправи се БГ!Ние идваме! ". Те продължиха към половин час, като след тях ръководителят на парламентарната група " Изправи се БГ!Ние идваме! " Мая Манолова беше сбита и сподели, че ще обсъдят в парламентарната група дали да поддържат показания им състав на кабинет с претендент за министър председател Пламен Николов. Последната среща е с  " Българска социалистическа партия за България ", която е планувано да се организира в 17:00 часа. По-рано денем Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ няма да поддържат кабинет с мандата на " ИТН " и и ще гласоподават " срещу " в Народното събрание.

Припомняме, че в петък президентът Румен Радев връчи изследователски мандат за сформиране на държавно управление с претендента за министър председател на Има Такъв Народ Пламен Николов. Номинацията стана ясна минути преди връчването на мандата, а през вчерашния ден от Президентството обявиха, че конституционната процедура е спазена. 

По Конституция първият изследователски мандат се поставя на първата политическа мощ в новия парламент, в тази ситуация партия „ ИТН “, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере поддръжка в Народното събрание, следва втори опит със идната по бройка политическа мощ, която е обединението ГЕРБ-СДС. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на президента. Ако и този опит не сполучи, следва назначението на служебно държавно управление и насрочването на предварителни парламентарни избори. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР